Fiók létrehozása

ajtó • ablak • parafa

"Természetesen az Ön otthonában"


 

Letöltés
Faanyag

A FA ALAPANYAG SZERKEZETE ÉS TULAJDONSÁGAI


Faanyag: háromrétegű tömbösített fenyő fűrészfogas hossztoldással vagy toldásmentes kivitelben, illetve de igény szerint gyártásuk más fafajtákból is lehetséges.

Múlt: a fa nyílászárók több száz éves múltra tekintenek vissza.

Fizikai jelleg: a fa nemcsak szép és természetes produktum, hanem fizikai jellegénél fogva is első osztályú tulajdonságokkal rendelkezik, például a szilárdság, a hő- és hanggátlás területein. Az építtetőknek és építészeknek mégis sokszor nehezükre esik, hogy - az egyéb anyagoknál egyáltalán nem rosszabb jellemzőket mutató - természetes módon újratermelődő faanyagot válasszák munkájukhoz. Széles körben elterjedt az a hibás nézet, hogy a fát állandóan le kell festeni a korhadástól történő megvédés érdekében. Egy másik nézet szerint a festés főként a szépségápolást szolgálja, s az állagmegőrzésben nem sok szerepe van.A gyakorlat azonban bebizonyította, hogy a faablak hosszú távon gazdaságosabb, mint az egyéb anyagokból készített termékek.

Használati időtartam: Korábban az ablakrámák anyagának kiválasztása volt alapvető átgondolást igénylő feladat. Amíg - az árfekvés mellett - a külső, a szín, a szerkezet, összefüggésben a szolgáltatási és használattechnikai tulajdonságokkal jelentették a döntő fontosságú kérdéseket, két másik tényező csak mellékes jelentőséggel bírt. Ezek közül az egyik a termék tartóssága. Mindenki szeretné tudni, hogy a használat teljes időtartamára milyen karbantartási költségek esnek. Így már nem tűnik reménytelennek az olcsó ablakokkal történő vetélkedés. Örömteli az is, hogy a kereskedőnél az értékmegítélés nem áll meg a termék új áránál, hanem a tartósság kérdése is egyre nagyobb szerephez jut. A második megítélési kritérium, a környezeti és környezetvédelmi szempont, s a környezetvédelmi tudat fejlődésével párhuzamosan körvonalazódik egy a termelés, a feldolgozás és a felhasználás során is környezetbarátnak mutatkozó, a technológiai előírásoknak is megfelelő ablaktípus. Az ökonómiai mérlegek alapján - néhány hiányosságtól eltekintve - a fa harcolta ki magának a legjobb pozíciókat. Ez mindenekelőtt a korábbi piaci visszaesés újbóli stabilizálódásában nyilvánul meg, mely jelenség nem feltétlenül a fa kizárólagosságát hirdeti az ablak-alapanyagok tekintetében.

Ökológiai szempontok: A fa, a folyamatosan használt erdőkből nyert, megújuló nyersanyag; az ember egyik legrégebbi építőanyaga. A fát a kitermelése után manapság már szinte teljesen felhasználják: még a kéreg, a fűrészpor és a lehulló fadarabok sem mennek veszendőbe. A mai fa ablakok újrahasznosíthatóak. Az igazi ökológiai egyensúly elképzelhetetlen az újrahasznosítás (recycling) nélkül. A régi, fából készült ablakok kiszerelése és alkatrészeinek (fa, üveg, fém) újrahasznosítása már megoldott probléma. A fa például alapanyaga lehet a különböző fa alapú laptermékeknek, vagy a korszerű hőerőművekben CO2-mentes égetéssel energiát szolgáltathat. Csak a fa alapanyaggal érhető el egy teljes egészében pozitív ökológiai mérleg.

Stabilitás/szilárdság: A fa ablakok szilárdsága bármilyen formában és méretben kiváló. Az ablakkeretek a napsugárzás hatására akár 80°C-ra is felmelegedhetnek, ami a fából készült ablakoknál nem jelent gondot, hisz a faanyag hőtágulási együtthatója bármelyik másik alapanyagénál jóval kisebb! A hőtágulás következtében fellépő elégtelen szigetelés veszélye nem elhanyagolható, hiszen hiányos zaj-, hő- és nedvesség-szigetelést eredményezhet! Nemhiába az ablakok az épület szemei!

Hőszigetelés: A fa biztosítja a legjobb hőszigetelést (ezt a K- mutatóval fejezi ki, melynek értéke fa esetében 1,4 és 1,6 W/m2 K között van). A faanyag kiváló hőszigetelési tulajdonságai azt is megakadályozzák, hogy az ablakkeret hideget sugározzon, és így páralecsapódás alakuljon ki rajta. A természetes fa megérintése, még ha odakint hideg is van, Önnek is hatásosan fogja ezt bizonyítani. A hőszigetelt üvegezésű fa ablakok megfelelősége még a szigorú hőszigetelési előírások elvárásait is túlszárnyalja. Összefoglalva: A fa ablakokkal jelentős fűtési energia-megtakarítás érhető el, ami jó a felhasználó zsebének, de a környezetnek, és így mindenki másnak is, hiszen kevesebb energiahordozót kell elégetni és kevesebb széndioxid keletkezik.

Ápolás/karbantartás: A száz éves, vagy még öregebb fa ablakok nem számítanak ritkaságnak, tehát egy jól szerkesztett, helyes beépítésű és rendesen ápolt faablak valóban hosszú távú megoldás. A fa ápolása egyszerű. Az időjárási viszontagságoktól függően, szükség esetén a fa ablakokat újra kell festeni, amit ami, korszerű, vízbázisú lakkokkal bárki megtehet. Egy festés után pedig az ablakok vadonat újnak tűnnek. Ezen kívül a fából készült ablakok könnyen javíthatóak. A fa ablakok nem töltődnek fel elektromossággal, ezáltal nem vonzzák a koszt.

Tartósság: Az alapanyag, a szerkezet és a minőség biztosítják a hosszú élettartamot. Semelyik másik alapanyag nem tudja hatásosabban szemléltetni a tartósságot, mint a fa. Jó pár példa van arra, hogy a több, mint 100 éves fa ablakok mind a mai napig használatban vannak, annak ellenére, hogy a maihoz képest jóval alacsonyabb technikai színvonalon készültek. A többi alapanyagnak még bizonyítania kell!

 

Tűzvédelem: A fa, mint szerves alapanyag, szokatlanul viselkedik az égés során, hiszen sokáig megtartja a szilárdságát. A felület elszenesedésével egy szigetelő-réteg alakul ki, aminek hatására a tűz egyre lassabban terjed befelé. A tűzvédő üveggel ellátott ablakok akár 90 percig is képesek feltartóztatni a tűzet.

 

Hangszigetelés: A fenyő profilok speciális üvegezéssel, optimális, akár 52 dB feletti hangszigetelési értéket is elérhetnek.


Nedvességtartalom: 8 - 12 %

MDF lapok: a festett beltéri és bejárati ajtók esetén. MDF, a környezetbarát nyersanyag. Az MDF-et természetesen növő faanyagból állítják elő, amelyhez kizárólag maradék, hulladékanyagot használnak.

 

Craft master lapok: a festett beltéri és bejárati ajtók esetén. A CRAFT MASTER ajtók 3,2 mm vastag idom préselt MDF lemez borítással készülnek. A borítólemez felülete lehet sima vagy strukturált faerezet kivitelű. A felületkezelés kizárólag festéssel valósítható meg.


A gyártott és felhasznált profilméretek:


- 82*68 mm keresztmetszetű ablakprofil
- 120*68 mm keresztmetszetű bejárati ajtóprofil
- 120*42 mm - keresztmetszetű belsőajtó profil

Méretkoordináció: Az egyes szerkezetek ajánlott termék- és méretválasztékát az adott típusoknál és árlistánkban ismertetjük. A méretválasztéktól való eltérés lehetséges, de a gyárthatósági korlátok figyelembevétele után előzetes egyeztetés szükséges.

 

A szerkezetek méretét névleges méretben (cm) adjuk meg, a gyártási méretek (a tok külmérete) ettől eltérnek. A különbség a beállíthatóság, építési pontatlanságok és a hoszigetelo habozás miatt szükséges. Az ablakok és bejárati ajtók esetében a gyártási méretek 2 cm-rel (körben 1-1 cm) kisebbek mint a névleges méret.

 

Belső ajtóknál a gyártási méret 2 cm-rel kisebb szélességben és 2 cm-el magasságban mint a névleges méret. Így például a 90 x 210 névleges méretű belső ajtó 88 x 208 tényleges mérettel kerül legyártásra. A borító tokos ajtók esetében szükséges a falvastagság lemérése is a tok helyzetének feltüntetése (szélén, közepén).
 

Elérhetőség

KOBEZOL KFT

537130 - Gyergyóalfalu
Bucsin út 1 szám
Hargita megye, Románia

 

0040-266.364.612
office@kobezol.ro

Copyright © 2018. SC Kobezol SRL. Designed by Shape5.com