Fiók létrehozása

ajtó • ablak • parafa

"Természetesen az Ön otthonában"


 

Letöltés
Parafa az építőiparban
 
I. A parafa, mint hézagkitöltő
ipari_parafa.jpgA parafa jellegzetes tulajdonságából, a rugalmasságából, a tartós benyomódással szembeni ellenállásából, a mérettartásából következik, hogy kiválóan alkalmazható dilatációs hézagkitöltőnek úgy családi házaknál, mint ipari létesítményeknél egyaránt. (Nem szabad elfelejteni, hogy ha a helyiség nagyobb, mint 40 m², vagy nagy egyetlen anyaggal burkolnak és nagy kiszögelések vannak, akkor a padozatot feltétlenül dilatálni kell. Fűtetlen helyiségben 20 m² az előírás.)
 
II. A parafa, mint hő-, hang- és rezgésszigetelő anyag
Valamennyi természetes anyag közül a parafának vannak a legjobb szigetelési tulajdonságai. A parafa megőrzi minőségét, és igen sokféle hasznosításra teszi alkalmassá. A parafaszemcséket a parafa gyantájával préselik össze, így készül az expandált parafatábla. A kiváló szigetelő képességgel rendelkező táblák bármilyen környezeti körülmények és klimatikus viszonyok között alkalmazhatóak. Az expandált parafatáblát hő-, hang és rezgés elleni szigetelésre használják fel.
 
Az egyes épületszerkezetek hőszigetelése meglehetősen összetett dolog. Többek között meg kell oldani a hőátvitel csökkentését, a páralecsapódás megakadályozását. Ezeket a követelményeket az expandált parafa magas szinten kielégíti. Általános jellemzője, hogy jó hő- és hangszigetelést biztosít, kicsi a hővezetési tényezője (=0,037-0,040 W/mK), kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, sűrűsége 110-120 kg/m³, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek, nehezen éghető. Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Mínusz 180 ºC-tól +100 °C-os környezetben alkalmazható.
 
Az expandált parafa termékek egyszerűen, könnyen feldolgozhatók, jól vághatók. A lemezek rögzítése ragasztással illetve dübelezéssel történik. (A hangszigetelő lemezeket függőleges falra csak ragasztani, vízszintes szerkezetre csak fektetni szabad, mégpedig flexibilis csemperagasztóval!)
 
ipari_parafa_felhasznalasi_terulete.jpgElőnyös tulajdonságainak köszönhetően minden épületszerkezetnél beépíthető, így magas- és lapostetők, (terasztetők, zöldtetők is!) födémek, homlokzatok (vakolt vagy szerelt), válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok hőszigeteléseként alkalmas. (Mindezek mellett még természetesen hangszigetelésként is működik.) A fent említettek alapján elmondhatjuk, hogy a parafa egyesíti a különböző hőszigetelő anyagok előnyös tulajdonságait.
 
Az egyik legkritikusabb feladat a lapostetők hőszigetelése. Az egyenes rétegrendű lapostető rétegfelépítése a következő: a megfelelően előkészített aljzatra védőfólia kerül, erre helyezik el az expandált parafatáblákat (eltolt hézagokkal), majd a párazáró réteget, a vízszigetelést és a járólapot építik be. A parafa viasztartalmának köszönhetően víztaszító tulajdonságú, ezért fordított rétegrendnél (ugyanúgy, mint a lábazatoknál) is alkalmazható. A lapostetők vízelvezetéséhez megoldást nyújtanak a parafa lejtésképző elemek. Ezek beépítésével javul a hőszigetelési érték, egyszerűbb lesz a kivitelezés, és csökken a tetőszerkezet önsúlya.
 
Magastetőknél mind szarufák fölé, mint szarufák közé és alá is alkalmazható.
 
falszigeteles_expandattal_2.jpgHomlokzatoknál a vakolat a többi szigetelőanyag alkalmazásához hasonlóan a felragasztott rabichálóra kerül. A többi alkalmazásnál (rétegrendek kialakítását is tekintve) is úgy kell eljárni, mint más szigetelőanyagoknál.
 
Az anyag felhasználásának kiemelt területe a hűtőkamrák hőszigetelése. Rendkívül fontos, hogy a hűtőkamrákat védjük mindenfajta víznek, párának a falon, tetőn, padlón keresztüli beszivárgásától, mivel a levegő relatív páratartalmának esetleges növekedése csökkenti a hűtőhatást.
 
Az anyagnak a hőszigetelésére való felhasználását a helyi időjárási viszonyok figyelembevételével kell elvégezni. Fontos tudnivaló, hogy az épületeket hűlő falfelületeit nem szabad belülről hőszigetelni, mivel az páralecsapódáshoz majd gombásodáshoz vezethet. Gombás és sóvirágos falfelületeket szigorúan tilos eltakarni, ráburkolni. A „beteg felületet” ki kell szárítani, gombátlanítani, gondoskodni a megfelelő szellőzésről majd megoldani az utólagos külső fali hőszigetelésről.
 
falszigeteles_expandattal.jpgA hangszigetelésre használt expandált parafatáblákat válogatott nyersanyagból készítik. Szemcsézettségük egyenletes, a szemcseméret kicsi, és a táblák felülete homogén. A visszhanghatás megfelelő időtartamának eléréséhez olyan anyagokat kell használni, amelyek képesek az alacsony frekvenciájú hangok elnyelésére is. Ezt a követelményt a parafa kielégíti. Beépítésével csökken a hangvisszaverődés, ezért alkalmazható színházak, koncerttermek, iskolák, tanácstermek stb. szigetelésére. Az akusztikus viszonyok akkor is jelentősen javulnak, ha a terem mennyezetét borítjuk be expandált parafával. Az egymás melletti helyiségek, vagy a külvilág és az épület belseje közötti hangszigetelés akkor a legjobb, ha a falüregeket teljesen kitöltik.
 
Amennyiben lépéshang-gátlásként építjük be úsztatórétegnek, a megfelelő hatásfok elérése érdekében gondoskodni kell a falszegély helyes kialakításáról. A rögzítés csakis ragasztással történhet!
 
A gépek okozta rezgéseknek és az azzal járó zajoknak az épületszerkezetekre való átterjedését meg kell gátolni, ennek érdekében minden gépalapot szigetelni kell. A parafa rugalmasságának köszönhetően kiváló rezgéselnyelő tulajdonságú. A nagy tömörségű expandált parafatábla megfelelő vastagságban alkalmazva megoldást nyújt erre a problémára is. (Pl. egy 19-40 N/cm² közötti váltakozó nyomás ellen egy 10 cm vastag, 300 kg/m³-es sűrűségű parafaágyazat megfelelő rezgés elleni szigetelést biztosít.)  

 

 

Bestellung

Kontakt

KOBEZOL GmbH

537130 - Joseni
no 1, Bucin strasse
Harghita, Romania

 

office@kobezol.ro

Copyright © 2018. SC Kobezol SRL. Designed by Shape5.com