Fiók létrehozása

ajtó • ablak • parafa

"Természetesen az Ön otthonában"


 

Letöltés
Készparketta
Készparketta lerakási útmutató
 
Kérjük, hogy a burkolás megkezdése előtt olvassa el figyelmesen az alábbi utasításokat (az aktuális román szabványokkal együtt).
 
Szállítás, tárolás, akklimatizáció: A kartondobozokat vízszintes helyzetben kell szállítani és tárolni. A burkolólapokat a lerakás előtt legalább 48 órán keresztül hagyja szobahőmérsékleten a csomagolásban. A műanyag csomagolást csak a munka megkezdése előtt bontsa ki. A burkolási munkálatok megkezdése előtt és a burkolás ideje alatt a szoba hőmérsékletének legalább 18 °C-nak kell lennie.
 
Az aljzattal szemben támasztott követelmények:
aljzatkiegyenltes.jpgÁltalános: A parafa készparketta a legtöbb stabil, kemény felületre (például beton, kerámia, fa) lerakható. A lágy padlóburkoló anyagot azonban (például a szőnyegeket) el kell távolítani. Az aljzat legyen sík, sima és száraz, a felületi egyenetlenségek 2 m-es távolságon belül nem haladhatják meg a 3 mm-t. Minden fogadó aljzatnak száraznak kell lennie (betonesztrich < 2,0%; anhidrit-esztrich < 0,5% - CM-készülékkel mérve).
 
Nedvességvédelem: Mindegyik aljzatot szigetelni kell a nedvesség és a pára ellen. Legalább 0,2 mm vastagságú PE-fóliát használjon! A földszinti/alagsori aljzatok esetében - a jobb védelem érdekében – 2 réteg párazáró fóliát fektessünk, a rétegeket lehetőleg keresztben, egymásra merőlegesen rakjuk le.
 
Padlófűtés: Az aljzat felületi hőmérséklete nem haladhatja meg a 28 °C-ot. Tartsa be a padlófűtés gyártójának/kivitelezőjének az utasításait, egyéb kérdések felmerülése esetén vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel.
 
Megelőző gondoskodás: Ha egyéb kivitelezési munkálatokat kell abban a helyiségben végezni, amelyben a padlót már lerakták, akkor védje a felületet csomagolópapírral, furnérlemezzel vagy préselt lemezzel. Ne húzza a bútorokat a padlón! Ragasszon filcalátéteket a székek és a bútorok lábaira. Az irodai görgős székeknek meg kell felelniük a DIN 68131 szabvány előírásainak. Tegyen lábtörlőt a bejáratokhoz, hogy a piszkot, apró szemcséket ne hordják be a lakásba. Ne használjon latex- vagy gumialapú szőnyegeket, mert azok foltossá tehetik a padlót. Vigyázzon, hogy ne kerüljön nedvesség a padlóra. Az ideális és egészséges szobahőmérséklet 20 °C, a relatív páratartalom pedig 35-65%. Szükség esetén használjon szobai párásító vagy légkondicionáló berendezést. A parafa – mint természetes anyag – napfény hatására világosodik. Az UV-fény hatásának minimálisra csökkentése érdekében használjon redőnyt, függönyt vagy más árnyékoló rendszert. A Wicanders-padlók csak beltérben használhatók. A padlók természetes anyagokból készültek, a hőmérséklet-változás hatására tágulnak, illetve összehúzódnak, ezért az év különböző időszakaiban rések figyelhetők meg a burkolólapok között. Az ilyen rések nem tekinthetők a termék hibájának.
 
LERAKÁSI ÚTMUTATÓ
 
Kérjük, hogy a lerakás megkezdése előtt olvassa el az általános tájékoztatót.
 
Ellenőrzés: A padló lerakása előtt nappali világításnál ellenőrizze a burkoló lapokat, hogy nincs-e rajtuk látható hiba vagy sérülés. Ellenőrizze, hogy az aljzat és a helyszín állapota megfelel-e az utasítás előírásainak. Ha bármilyen hibát észlel, ne kezdjen neki a burkolásnak, azonnal lépjen kapcsolatba a forgalmazóval.
 
Szükséges szerszámok és anyagok: elektromos fűrész (dekopír-fűrész), faékek, ceruza, derékszögű vonalzó, PE-fólia, ragasztószalag
 
Nedvességvédelem: Terítse le a PE-fóliát, hagyjon legalább 20 cm-es átfedést, majd ragassza össze ragasztószalaggal. A falak mentén hajtsa fel a fóliát 5 cm magasságban. A felesleget a szegélylécek rögzítése után vágja le.
 
Készparketta lerakási útmutató
 
A lapok lerakása előtt: Mérje meg a burkolólapok irányára merőleges falhosszat. Az utolsó sor elemeinek legalább 5 cm szélesnek kell lenniük. Ezért előfordulhat, hogy az első sorban lévő lapokat is vágni kell. Mivel a fa élő anyag, ezért a lapok között színárnyalati eltérések lehetnek. A kedvezőbb esztétikai hatás érdekében keverje össze a lapokat! Lehetőleg a fényforrás sugaraival párhuzamos irányba rakja le az egyes elemeket. Amennyiben a fogadó aljzat egy meglévő fapadló, úgy azt javasoljuk, hogy a meglévő lapokra keresztben rakja le az új parkettát. A lapokat nem szabad az aljzathoz szögezni vagy csavarozni. A szegélyléceket a falhoz kell rögzíteni, a padlóhoz tilos!
 
Tágulási hézagok: A falaknál és más rögzített tárgyaknál (nyílászárók mellett, kiszögeléseknél, oszlopoknál stb.) hagyjon 10 mm-es tágulási hézagot. 100 m2-nél nagyobb, vagy bármelyik irányban 10 m-nél hosszabb felületek esetében a helyiségek közötti átmeneteknél és az aszimmetrikus helyeken kiegészítő tágulási hézagokat kell kialakítani.
 
A lerakás megkezdése:
31.jpg32.jpg33.jpg34.jpg35.jpg
1. A munkát kezdje a jobb sarokban. Fordítsa a deszka csapos oldalát a fal felé. Hagyjon 10 mm-es hézagot a rövid oldalon, és ékelje ki!
2. Tartsa a következő elemet ferdén az elsőhöz képest, majd hajtsa le a padlóra. Hasonló módon fektesse le a többi lapot, és fejezze be az első sort. Vágja le megfelelő hosszúságúra az első sor utolsó elemét. Kezdje az új sort a megmaradt darabbal (amelynek legalább 300 mm hosszúnak kell lennie). Ügyeljen arra, hogy a lépcsőzeteknél a lapok legalább 300 mm-es eltolásban helyezkedjenek el.
3. Helyezze az új sor első lapját csapos oldalával ferdén az előző sor lapjának hornyos oldalához. Nyomja előre, és ezzel egyidejűleg fektesse is le.
4. Illessze a következő elem rövid végét ferdén az előző lerakott elemhez, és hajtsa le. Ügyeljen arra, hogy a lap az előző sorban lévő elem csapján helyezkedjen el.
5. Kissé emelje meg az egész sort körülbelül 30 mm-re, nyomja be az előtte lévő sorba, majd pedig fektesse le. Ha már elkészült három sor, akkor kell a dilatációs hézagot kialakítani, úgy hogy 10 mm-re elhúzza a lerakott elemeket a faltól, és kiékeli. Az előzőekben leírt módon folytassa a munkát.
 
A parafa és a fa az erős fény hatására világosodik illetve sötétednek. Mivel ezek természetes anyagok, nincs két egyforma lap, árnyalati, rajzolati eltérések lehetnek.
 

Elérhetőség

KOBEZOL KFT

537130 - Gyergyóalfalu
Bucsin út 1 szám
Hargita megye, Románia

 

0040-266.364.612
office@kobezol.ro

Copyright © 2018. SC Kobezol SRL. Designed by Shape5.com