Faanyag

A kültéri nyílászáróink alapanyaga: háromrétegű tömbösített lucfenyő fűrészfogas hossztoldással vagy toldásmentes kivitelben, illetve de igény szerint gyártásuk más fafajtákból is lehetséges (borovi fenyő, tölgy, meranti).

A beltéri nyílászáróink alapanyaga: lucfenyő fűrészfogas hossztoldással vagy toldásmentes kivitelben, illetve de igény szerint gyártásuk más fafajtákból is lehetséges (borovi fenyő, tölgy, meranti).

Fizikai jelleg: a fa nemcsak szép és természetes produktum, hanem fizikai jellegénél fogva is első osztályú tulajdonságokkal rendelkezik, például a szilárdság, a hő- és hanggátlás területein. Az építtetőknek és építészeknek mégis sokszor nehezükre esik, hogy - az egyéb anyagoknál egyáltalán nem rosszabb jellemzőket mutató - természetes módon újratermelődő faanyagot válasszák munkájukhoz. Széles körben elterjedt az a hibás nézet, hogy a fát állandóan le kell festeni a korhadástól történő megvédés érdekében. Egy másik nézet szerint a festés főként a szépségápolást szolgálja, s az állagmegőrzésben nem sok szerepe van.

Ökológiai szempontok: A fa, a folyamatosan használt erdökből nyert, megújuló nyersanyag, az ember egyik legrégebbi építőanyaga. A fát a kitermelése után manapság már szinte teljesen felhasználják: még a kéreg, a fűrészpor és a lehulló fadarabok sem mennek veszendőbe. A mai fa nyílászárók újrahasznosíthatóak. Az igazi ökológiai egyensúly elképzelhetetlen az újrahasznosítás (recycling) nélkül. A régi, fából készült nyílászárók kiszerelése és alkatrészeinek (fa, üveg, fém) újrahasznosítása már megoldott akadály. A fa például alapanyaga lehet a különböző fa alapú laptermékeknek, vagy a korszerű hőerőművekben CO2-mentes égetéssel energiát szolgáltathat. Csak a fa alapanyaggal érhető el egy teljes egészében pozitív ökológiai mérleg.

Stabilitás/szilárdság: A kültéri nyílászárók szilárdsága bármilyen formában és méretben kiváló. Az ablakkeretek a napsugárzás hatására akár 80°C-ra is felmelegedhetnek, ami a fából készült ablakoknál nem jelent gondot, hisz a faanyag hőtágulási együtthatója bármelyik másik alapanyagénál jóval kisebb! A hőtágulás következtében fellépő elégtelen szigetelés veszélye nem elhanyagolható, hiszen hiányos zaj-, hő- és nedvesség-szigetelést eredményezhet! Nemhiába az ablakok az épület szemei!

Hőszigetelés: A fa biztosítja a legjobb hőszigetelést (ezt a K- mutatóval fejezi ki, melynek értéke fa esetében 1,4 és 1,6 W/m2 K között van). A faanyag kiváló hőszigetelési tulajdonságai azt is megakadályozzák, hogy az kültéri nyílászárók kerete hideget sugározzon, és így páralecsapódás alakuljon ki rajta. A természetes fa megérintése, még ha odakint hideg is van, Önnek is hatásosan fogja ezt bizonyítani. A hőszigetelt üvegezésű kültéri nyílászárók megfelelősége még a szigorú hőszigetelési előírások elvárásait is túlszárnyalja. Összefoglalva: a fa nyílászárók jelentős fűtési energia-megtakarítás érhető el, ami jó a felhasználó zsebének, de a környezetnek, és így mindenki másnak is, hiszen kevesebb energiahordozót kell elégetni és kevesebb széndioxid keletkezik.

Ápolás/karbantartás: A fa ápolása egyszerű. Az időjárási viszontagságoktól függően, szükség esetén a fa ablakokat újra kell festeni, amit ami, korszerű, vízbázisú lakkokkal bárki megtehet. Egy festés után pedig az ablakok vadonatújnak tűnnek. Ezen kívül a fából készült nyílászárók könnyen javíthatóak. A fa mint alapanyag nem töltődik fel elektromossággal, ezáltal nem vonzza a koszt.

Tartósság: Az alapanyag, a szerkezet és a minőség biztosítják a hosszú élettartamot. Semelyik másik alapanyag nem tudja hatásosabban szemléltetni a tartósságot, mint a fa. Jó pár példa van arra, hogy a több mint 100 éves fa ablakok mind a mai napig használatban vannak, annak ellenére, hogy a maihoz képest jóval alacsonyabb technikai színvonalon készültek. A többi alapanyagnak még bizonyítania kell!

Hangszigetelés: A fenyő profilok speciális üvegezéssel, optimális, akár 52 dB feletti hangszigetelési értéket is elérhetnek.